JAK ZROBIĆ DOMOWĄ WĘDZARNIĘ?

jak zrobić własną wędzarnię?

Chociaż unijny reżim jest wrogiem wędzenia, nam, Polakom nikt nie zakaże wędzić tak, jak wędziło się z dziada pradziada, tym bardziej że aprobowane przez tę całą Unię wędliny to jakiś paszkwil z wodą, zagęszczaczami i chemicznym mięsem. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak wyrabiać kiełbachy i szynki na własny użytek, wędząc je w swojej własnej wędzarni.

Jak zrobić własną wędzarnię?

  1. Zaczynamy od wybrania miejsca na jej postawienie, pamiętając że najlepiej zda się do tego jakieś pochyłe zbocze.
  2. Optymalnym materiałem do budowy jest cegła, ale od bidy może być nawet beczka czy wygięta w jej kształcie blacha.
  3. Wędzarnia – czy to w postaci beczki, czy w jakiejkolwiek innej – musi zostać pozbawiona dna, a od góry należy zrobić równoległe nacięcia do wkładania kijów na kiełbasę (po dwa równoległe wcięcia na kij, a kijów w zależności od miejsca, ale tak naprawdę 2-3 na kilka solidnych pęt wystarczy).
  4. W dolnej części powinien być otwór na ok. 20 cm, który po wkopaniu wędzarni ma znaleźć się pod powierzchnią gruntu.
  5. Od otworu należy wykopać tunel o wymiarach doń analogicznych, przy czym im dalej od wędzarni, tym tunel powinien wchodzić w ziemię głębiej (przy max. piętnastocentymetrowej różnicy poziomów). Właśnie dlatego optymalnym miejscem na wędzarnię jest pochyłe zbocze.
  6. Tunel należy wymurować, aby włożyć do niego metalową rurę (otwór nie może być większy od przekroju tunelu). Tunel wyłożyć deskami i zasypać ziemią.
  7. Na końcu tunelu należy wykopać palenisko, poniżej ok. 15 cm. od dolnej krawędzi paleniska. Palenisko również można wymurować, pamiętając, że komora do spalania powinna mieć ok. 40 cm szerokości.
  8. Przy wędzeniu przykryć górę beczki blachą, tak samo jak palenisko.

0 Comments

Leave A Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *